reklama

Ako sme v Indii jedlé mäso kupovali

My mäsožrúti nie sme ochotní žiť dva mesiace len na vajciach a zelenine. Cestujeme po Indii a ani ryba nestačí aby nasýtila reflex mäsožravca, predsa len sa pod zúbok žiada poriadny kus mäsa. Ideme zháňať hovädzie ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Dva mesiace v Indii

Cestujeme po Indii a zdržíme sa tu viac ako dva mesiace. Indiu ľudia právom vnímajú ako krajinu vegetariánov, no my mäsožrúti nie sme ochotní žiť dva mesiace len na vajciach a zelenine. Čo narobíme? Sme v Indii. Našťastie na Andamanských ostrovoch sa dá aspoň ryba zohnať. No ryba nestačí aby nasýtila reflex mäsožravca, predsa len sa pod zúbok žiada požuť poriadny kus mäsa. A tak vyzvedáme, či sa dá kúpiť mäso v Indii.

Dá sa v Indii kúpiť aj hovädzie?

Moslimovia nejedia bravčové, hinduisti majú kravu za posvätnú, nečudo, že v Indii to má mäsožravec ťažké. Náš pán domáci, je však kresťan a tak nemá žiadne predsudky voči mäsu a vyzná sa. Vie, kde sa dá zohnať nielen bravčové ale vraj aj hovädzie. Keďže sme od bezmäsitej stravy hladní a nedočkaví, chceme ísť za mäsom sami ASAP, no pán Surajit nás brzdí. Nemôže nám len tak dať adresu a poslať nás ta taxíkom, vraj by sme to nenašli. Sľubuje, že pôjde s nami. Zároveň hovorí, že mäso sa nedá kúpiť každý deň. Najlepší deň na nákup je nedeľa. Vtedy je k dispozícii hovädzie aj bravčové, v nedeľu sú obe čerstvé a je najväčší výber.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V nedeľu teda nasadáme do nového Surajitovho Fordu a vyrážame na nákup. Cesta je pomerne dlhá, ideme okolo letiska a pozdĺž pristávacej dráhy niekoľko kilometrov smerom von z mesta. Po pravej strane míňame šiatre s dvoma veľkými kopami melónov, Surajit tu pribrzdí a parkuje vľavo pri ceste.

Čerstvé mäsko. Jediné v okruhu tisíc kilometrov.
Čerstvé mäsko. Jediné v okruhu tisíc kilometrov. (zdroj: Roland Vizner)

Bravčové v Indii

No trhoviskom to nenazvem. Je tu zopäť stolíkov na ktorých mäsiari rozložili kusy bravčovinky a niektorí predávajú mäso len z otvoreného kufra auta. Berúc do úvahy, že sme v Port Blair, hlavnom meste Andamanských ostrovov so 100.000 obyvateľmi a pravdepodobne v okolí 1000 kilometrov je toto jediné miesto kde sa dá mäso kúpiť, som prekvapený, aký malý je oň záujem. Zákazníkov je ešte menej ako predávajúcich. Ako sa dozvedáme debatujúc s mäsiarmi, hinduisti, aj keď im to náboženstvo nezakazuje, bravčové moc nemusia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako vybrať?

Surajit sa nás pýta či vieme, ako vybrať dobré mäso. „V Európe vieme“, odpovedám mu s úsmevom, „na vákuovom balení je obvykle napísané o akú časť zvieraťa ide“. Tu ležia na stoloch celé kusy prasaťa s kosťou, kožou, slaninou a trochu aj nejakým mäsom. Obišli sme podrobne všetky stolíky a vyberáme si ten kus kde je najlepší pomer mäsa k slanine, kostiam a koži. Vyzerá celkom čerstvé. Najprv chceme kúpiť kilečko. Stojí 350 rupií, teda 4,5 eura. To nie je práve lacné, bo keď ho očistíme o kože, kosti, šlachy a slaninu, tak nás kúsok čistého mäska vyjde na 10 euro kilo. No nakoniec kupujeme dve kilá, veď ktovie, kedy s nám opäť naskytne takáto príležitosť. Prebieham ešte cez cestu, kupujem dva melóny a pokračujeme v nedeľnom tour-de-meat smerom k hovädziemu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Aj hovädzie sa v Indii dá kúpiť.
Aj hovädzie sa v Indii dá kúpiť. (zdroj: Roland Vízner)

Hovädzie?

Hovädzie, na rozdiel od bravčového sa nepredáva v stánkoch na ulici, ale v nenápadnom mäsiarstve. Obchod nemá žiadne znaky či nápisy, podľa ktorých by ste prišli na to, že sa tam predáva mäso. Žiadna výveska s býčkom, či nápis „butcher“. Sklá na oknách sú tmavé, takže z vonku nevidno, čo sa nachádza vnútri. Obchodík chlapi otvoria v nedeľu na pár hodín a prídu sem len tí, čo sú zasvätení do jeho existencie. No na prekvapenie, o zákazníkov tu núdza nie je. Mäsiarstvo je vnútri klimatizované a celkovo predaj vyzerá kultúrnejšie a bravčové pri ceste. Hovädzina leží na dlážke, nasekaná na circa dvojkilové kusy. Na nízkom stolčeku sediaci, predpokladám, že moslimský mäsiar vám z nich nareže a odváži koľko potrebujete. Nám stačí naše bravčové a hovädzie dnes nekupujeme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšia výzva je zohnať gril a uhlie. Kde je vôľa, tam je aj cesta, Gril zo starej bandasky na olej sa našiel a drevené uhlie tiež.

Grill po Indicky ... No comment.
Grill po Indicky ... No comment. (zdroj: Roland Vizner)

Mäsové hody sa môžu začať.

Moja drahá manželka najprv dlho mäso čistila od šliach a kože. Rozdelili sme ho na slaninku a mäso a ja som slaninu potom s cibuľkou na panvici opražil a podusil. Mäso grilujeme. By ste neverili, že čo to je keď týždeň-dva nemáte v hube poriadny kus mäsa a zrazu si dáte kúsok sviežej prasačinky. Mňam, mňam, mňam … Mäsko aj jemne zasolená slanina sú fantastické. Tak skvelé mäso som jedol snáď len na zabíjačkách. Mäso zo supermarketu už také skvelé nie je.

Vzácna chvíľa. Šašlik v Indii :)
Vzácna chvíľa. Šašlik v Indii :) (zdroj: Roland Vizner)

Máme pred sebou ešte dva mesiace. Zoženieme ešte niekedy také skvelé mäso v Indii?

Viac o našej ceste a živote s dvoma deťmi v Indii nájdete na našom blogu:
Kliknit/ťuknite http://eagleflyfree.com/sk/temy/s-detmi-do-indie/

Tešíme sa na Vašu návštevu :)

Roland & Viktoria

Šašlik. Najlepšie s ananásom a cibuľou.
Šašlik. Najlepšie s ananásom a cibuľou. 

Další článok: Zážitky z Indie. Učíme sa angličtinu v Indickej škôlke.

Učíme sa Angličtinu. V Indickej škôlke.
Učíme sa Angličtinu. V Indickej škôlke. (zdroj: Roland Vizner)
Roland Vizner

Roland Vizner

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  37x

Ahoj. Volám sa Roland a mám dve vášne: cestovanie a finančné trhy. Od roku 1994 som na a finančných trhoch zažil nielen rok 2008 a sub-prime krízu ale aj dot.com bublinu, či Ruskú a Ázijskú krízu v 90-ych rokoch. S cieľom podporiť finančnú gramotnosť na Slovensku som zrealizoval niekoľko aktivít: 1. dôchodkovú kalkulačku, ktorá spočíta dôchodok zo 4 pilierov. Nájdete na calc.pepp.sk 2. O investovaní a dôchodkoch píšem články na webe pepp.sk 3. V spolupráci s AOCP sme pripravili scoring podnikových dlhopisov. Moja cestovateľská vášeň začala v roku 1993, keď som po prvý krát opustili Európu a autostopom sme docestovali až do Maroka. Cestovateľský vírus ma ovládol a precestoval som kus Afriky, Južnej Ameriky a Ázie. Mojou špecialitkou sú Andamanské Ostrovy, ku ktorým som aj napísal prvého cestovateľského sprievodcu. Zážitky a cestovateľské rady zverejňujeme s manželkou okrem SME aj na našom cestovateľskom blogu EagleFlyFree.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu